Пређи на главни садржај

РАДИВОЈЕ ЖИЛ ЖИВКОВИЋ

 Кошарка у Чачку дуго је била искључиво спорт градских момака, друштвено поље у коме се демонстрирала и потврђивала припадност урбаном начину живота. Први играч из околине града био је Радивоје Живковић (11. октобар 1950).



Радивоје Живковић као играч „Борца”


Породица Живковић пореклом је из села Трнаве код Чачка и славе Аранђеловдан. Павле Живковић (19222006) се оженио са Анком Спасојевић из Горачића (19311986) са којом је добио три сина: Радивоја (1950), Милоша (19542005) и Драгослава Драгана (1959).

Радивоје Живковић је основну школу завршио у родној Трнави, а средњу Машинску уписао је у Чачку, где га је као веома високог момка брзо уочи тренер „Борца” Александар Стефановић који га је 1967. и увео у кошарку. Био је потпуни почетник у овом спорту, али је упорним радом постао одличан кошаркаш.

За сениоре „Борца” играо је пет година (19681972). Доминирао је својом висином (208 цм) на позицији центра, тако да је већ 1968. позван на припреме омладинске репрезентације са којом је 1969. на Балканијади освојио златну медаљу.

 


Радивоје Живковић као играч „Црвене звезде”

 

Следеће 1970. године на европском првенству у Грчкој са јуниорима Југославије заузео је четврто место. На овом такмичењу давао је просечно 5,1 поена по утакмици. Исте године проглашен је за спортисту године у Чачку, а Ранко Жеравица га је уврстио у шири списак кандидата за сениорску репрезентацију.

Радивоје Живковић имао је укупно 19 наступа за јуниорску репрезентацију (134 поена), 21 за „Б” репрезентацију Југославије (149 поена) и 64 за „А” репрезентацију Југославије (253 поена). Са сениорском репрезентацијом освојио је златну медаљу на Медитеранским играма (1975) и две златне медаље на Балканским играма (1974. и 1976).

Све је то условило да се за њега заинтересују престонички клубови. Тако је већ 1972. потписао уговор са београдском „Црвеном звездом”, али без одобрења матичног клуба, тако да је морао да паузира годину дана и пропусти једну такмичарску сезону. Истовремено, није могао да игра ни за репрезентацију Југославије.

Тек од јесени 1973. стекао је право да наступа за „Звезду” у којој је играо до 1981. године. „Звезда” је настојала да створи шампионски тим, па је из Чачка хтела да преузме Живковића и Кићановића, који је ипак отишао у „Партизан”. Тако је Радивоје Живковић постао део прве петорке „Звезде” са Славнићем, Капичићем, Симоновићем и Вучинићем.

Са „Црвеном звездом” освојио је 1973/1974. Куп „Рајмунада Сапортеа” (Куп купова), као и Куп Југославије у сезони 1974/1975. године.

 



Радивоје Живковић као играч „Црвене звезде”

 

Одиграо је укупно 203 утакмице за „Црвену звезду”, постигао 2.838 поена (просечно 13,9 по утакмици). За укупно 12 сезона које је играо у Првој лиги постигао је 2.926 кошева (просечно 11,9 по утакмици).

На крају каријере одиграо је и једну сезону за чачански „Железничар” (1984/1985) у Другој савезној лиги и на 20 утакмица постигао око 400 кошева.

Напоредо са бављењем кошарком Живковић је на Факултету за физичку културу студирао и дипломирао (једно време био је и асистент за кошарку), да би од 1988. постао тренер кошарке у Швајцарској, где и данас живи са супругом Вером (1951) и синовима Миланом и Петром.

Коментари

Популарни постови са овог блога

ЛЕГЕНДЕ ЧАЧАНСКЕ КОШАРКЕ – ЈОСИП ЈОЛЕ ФАРЧИЋ

Чувена изјава Крешимира Ћосића да се најбоља репрезентација Југославији прави од центара из Далмације и бекова из Чачка, потпуно се уклапа у каријеру Јосипа Фарчића.   Породица Фарчић пореклом је са Корчуле. Пре Другог светског рата упутили су се на рад у Македонију, одакле су их протерали Бугари 1941. године, па су отишли у Славонију.   Тако је Јосип Фарчић, пореклом из Далмације, рођен 1. јануара 1945. у Сарвашу, насељу у Осијечко-барањској жупанији данашње Републике Хрватске. Породица је после њега добила још два сина и три ћерке, али они се нису бавили спортом.   Јосип Фарић је као најстарије дете у породици постао подофицир ЈНА, са чиним водника. Стицајем околности распоређен је крајем 1962. у чачански гарнизон, што је одлучујуће утицало на његову спортску каријеру. У Чачку је добио надинак „Јоле”, да би га касније Београђани прекрстили у „Фаре”.   Наиме, управо у то време КК „Борац” активно је трагао за квалитетним центром како би конкурисали за улазак у Прву савезн

ЛЕГЕНДЕ ЧАЧАНСКЕ КОШАРКЕ – ЉУБОМИР РАДИВОЈЕВИЋ „ШАЈА” (1932-2018)

Прве генерације кошаркаша Чачак овај спорт су доживљавали као поље за забаву у слободно време, што се све претварало у продужену игру и дружење које је повезивало људе до њихове смрти. Већина њих је стекла и високо образовање и оставила значајан траг у свом граду. Међу такве особе свакако спада и Љубомир Радивојевић „Шаја” (14. јануар 1932 – 31. март 2018), који је најпре био фудбалер, потом успешaн кошаркаш, затим професор математике, шахиста, писац.   Љубомир Радивојевић Радивојевићи су пореклом из Рожаца, са Главаја и славе зимски Аранђеловдан. Љубомиров отац Драгић држао је под закуп Сандића механу у Пријевору, у коме се 25. децембра 1931. родио Љубомир, који је био једанаесто дете Велике и Драгића Радивојевића. Рођење деце у то време није се одмах пријављивало државној администрацији, тако да је Љубомиров долазак на свет званично регистрован 14. јануара 1932, и то је био и остао његов званичан датум   рођења.   Крајем 1932. Драгић Радивојевић са породицом долази у Чачак гд

ПРОФЕСОР АЛЕКСАНДАР НИКОЛИЋ (1924-2000) И ЧАЧАК

  Пуно је тога речено и написано о професору Александру Николићу, укључујући и његов боравак у Чачку, али када је у питању таква личност никада није превише ако се одређене информације понове у неком новом контексту. Наиме, Александар Николић је поред Боре Станковића, Небојше Поповића и Радомира Шапера један од очева југословенске и српске кошарке.   Николићи су пореклом из Брчког и били су веома богата породица. Александров отац Ђорђе бавио се трговином, поседовао је велика имања, банку и хотел у Брчком. Син му се сасвим случајно родио у Сарајеву 28. октобра 1924, када је његова трудна супруга Криста боравила код сестре. Основну школу завршио је у родном Брчком, где је са шест година почео да игра тенис, касније је учио и француски језик који је веома добро говорио.   Рано је остао без оца, да би 1936. прешао у Београд и уписао елитну Гимназију „Краљ Александар Карађорђевић” која је имала и интернат,   где се и упознао са кошарком. Била је то заслуга професора Милана Вукотића