Пређи на главни садржај

ПИОНИРИ КОШАРКЕ У ЧАЧКУ : БРАЋА ДРАГИЋ И ГРАДИМИР ЈОВАНОВИЋ

Међу пионире чачанске кошарке после 1945. спадају и браћа Драгић и Градимир Јовановић. Кошарка је у то време била спорт који је привлачио интелектуалну омладину из урбаних средина, углавном ученике гимназија и студенте, децу из породица грађанског порекла. Браћа Јовановић су по свом пореклу, ужој породичној прошлости и сопственим интересовањима и каријери по много чему припадала управо таквој друштвеној групи.

 


Породица Јовановић потиче из драгачевског села Ртију и славе Игњатијевдан. Драгић Јовановић доселио се у Пожегу крајем 19. или почетком 20. века, и оженио Пелагију Терзић пореклом из Гугља, са којом је добио седморо деце. Један дечак и девојчица рано су умрли, а пет синова је преживело. Убрзо је и Драгић је преминуо, тако да је Пелагија са својим синовима Миланом (који је касније постао кафеџија), Велимиром (месар), Милутином (обућар), Танасијем (лекар) и Павлом (учитељ) дошла у Чачак, где се удала за Милосава Пантића (славио је Свету Петку), удовца без деце, који је имао воскарску радњу преко пута данашњег „Пролећа”. Милосав и Пелагија нису имали децу.

 



Најстарији Пелагијин син Милан Јовановић држао је кафану „Занатлијска касина” у центру Чачка. Оженио је Даницу Николић из Паковраћа, рођену сестру Милосава Николића, оца Ђока Николића једног од пионира чачанске кошарке после 1945. године. Милан и Даница добили су ћерку Радмилу (1925-2015) и два сина, Драгића (24. мај 1927 – 25. мај 2019) и Градимира (18. јануар 1931 - 2005).

 



Сви Јовановићи су најпре живели са мајком и очухом, да би пред Други светски рат Милан и Павле направили велику кућу преко пута парка на крају Улице Веселина Миликића. Милан Јовановић био је успешан кафеџија и држао је локал „Занатлијска касина” у центру града, који му је после 1945. одузела нова власт. Кућа је  срушена 1975. године да би се подигла нова стамбена зграда.

 


Већ у предратном периоду браћа Јовановић била су укључена у соколску организацију. После 1945. почели су да играју кошарку у „Борцу” у коме је њихов рођак Ђорђе Николић био играч и тренер. Учествовали су у првим акцијама уређивања кошаркашких терена и прављења табли и обруча (које су плаћали сопственим новцем), што је за тадашњи Чачак била потпуна новост.

 


Било је то време потпуног аматеризма у кошарци, која је у Чачку сваке године привлачила све више младих људи. Уопште није било важно ни да ли се поседује опрема. Играло се и босих ногу, као на сусрету „Борца” и „Црвене звезде” у Београду 1947. године, када је у чачанској екипи био и Драгић Јовановић .

 


Један од већих успеха „Борца” у ово време била је квалификација за Сениорско првенство Србије у Београду 1948. године. Такмичење је организовано на теренима Црвене звезде (Мали Калемегдан у Београду). Поред Борца” и Црвене звезде”, на турниру су учествовали „Пролетер” (Зрењанин), Металац” (Београд) и Јединство” (Н. Сад). Чачани у то време нису могли да се „носе” са искуснијим тимовима и заузели су последње место. Поред Драгића Јовановића за „Борац” су тада играли: Т. Аџић, М. Чукић, М. Пантелић, Д. Азањац, Срећко и Ацо Икодиновић, В. Бондаренко, С. Стишовић, Д. Јаковљевић, Ђ. Николић, А. Тодоровић.

 

Почетком 1949. у Чачку је основан и КК „Железничар”, екипа која ће у наредним деценијама стварати низ талентованих играча важних не само у оквирима завичаја, већ истински значајних спортиста на нивоу Србије и Југославије. Поједини су остварили и велику каријеру у европским размерама.

 




Суштински „Железничар” су створили некадашњи играчи „Борца”, који су 1950. у већем броју дошли у нови клуб. Најзначајнији су били браћа Драгић и  Градимир Јовановић, Ђорђе Николић, Видосав Виде Новаковић, Миодраг Пантелић, Љубомир Радивојевић, Милош Чукић. „Желе” је сачувао топлину аматерског спорта, али су финансије увек биле проблем. Тако је и генерација Градимира Јовановића морала да кроз ентузијазам и жртвовање (као што је био случај и са његовим старијим братом Драгићем у „Борцу”), зарађује новац за клуб, чак и прикупљањем старог гвожђа. Терене, који су у то време били покривени шљаком, пред сваку утакмицу поливали су водом из чабрица како се не би подизала неподношљива прашина.

 


Драгић Јовановић је активно играо кошарку закључно са 1953. године. Након што је престао да се активно бави спортом, Драгић је и даље остао активан у кошарци у улози делегата на утакмицама, све до средине шездесетих година. Градимир је наставио на игра за „Железничар” који је 1954. који се пласирао на квалификациони турнир за улазак у Прву југословенску кошаркашку лигу, али није успео да буде бољи од ривала. На следећу прилику чекали су следеће две деценије. Градимир је кошарку играо не само док је био у Чачку, већ и као студент у Београду, све до краја 1957. године.



 

„Железничар” је у то време избегавао „школски” организовану кошарку, која се игра по унапред утврђеним тактичким замислима (за разлику од градског ривала „Борца”). Најважнија је била сама игра, али и игранке на „Желовом” стадиону у вечерњим сатима. За спортисте је тада највећа награда био повећани углед у својој генерацији, а најважнији симпатије девојака. Због свог изгледа, понашања и спорта којим су се бавили, браћа Јовановић су остала у најбољем сећању код чачанских девојака из тог доба.

 

Основну школу и Гимназију завршили су у Чачку. Драгић је потом студирао у Београду, постао стоматолог и стекао звање примаријуса. Најпре је радио у Чачку, затим у Београду такође као као стоматолог али и професор у Школи за зубне техничаре Са Добрилом Гермек, стоматологом по занимању, добио је два сина: Милана (електроинжењер) и Владимира (стоматолог). Градимир Јовановић такође је студирао у Београду и постао је ветеринар. За време студија редовно је возом путовао у Чачак да игра за „Желе”. По окончању факултета најпре је радио у Чачку, потом у Београду. Стекао је звање магистра ветерине и радио као републички санитарни инспектор. Са супругом Надеждом, по занимању кардиологом, добио је сина Милутина (електроинжењер), који живи у Великој Британији.

 

Иначе, Драгић и Градимир Јовановић нису једини у фамилији били везани за кошарку. Радослав Рашо Јовановић (1940-2004), њихов брат од стрица Павла, годинама је био клупски лекар КК „Борац”. Професионално је радио као лекар у чачанским предузећима, највише у „Церу” и „Слободи”. Тако је породица Јовановић са још једним чланом дала још један допринос кошарци родног града.

 

Драгић Јовановић преминуо је у Београду и сахрањен су у породичној гробници у Чачку. Градимир је сахрањен у Београду.


Коментари

Популарни постови са овог блога

ЛЕГЕНДЕ ЧАЧАНСКЕ КОШАРКЕ – ЈОСИП ЈОЛЕ ФАРЧИЋ

Чувена изјава Крешимира Ћосића да се најбоља репрезентација Југославији прави од центара из Далмације и бекова из Чачка, потпуно се уклапа у каријеру Јосипа Фарчића.   Породица Фарчић пореклом је са Корчуле. Пре Другог светског рата упутили су се на рад у Македонију, одакле су их протерали Бугари 1941. године, па су отишли у Славонију.   Тако је Јосип Фарчић, пореклом из Далмације, рођен 1. јануара 1945. у Сарвашу, насељу у Осијечко-барањској жупанији данашње Републике Хрватске. Породица је после њега добила још два сина и три ћерке, али они се нису бавили спортом.   Јосип Фарић је као најстарије дете у породици постао подофицир ЈНА, са чиним водника. Стицајем околности распоређен је крајем 1962. у чачански гарнизон, што је одлучујуће утицало на његову спортску каријеру. У Чачку је добио надинак „Јоле”, да би га касније Београђани прекрстили у „Фаре”.   Наиме, управо у то време КК „Борац” активно је трагао за квалитетним центром како би конкурисали за улазак у Прву савезн

ЛЕГЕНДЕ ЧАЧАНСКЕ КОШАРКЕ – ЉУБОМИР РАДИВОЈЕВИЋ „ШАЈА” (1932-2018)

Прве генерације кошаркаша Чачак овај спорт су доживљавали као поље за забаву у слободно време, што се све претварало у продужену игру и дружење које је повезивало људе до њихове смрти. Већина њих је стекла и високо образовање и оставила значајан траг у свом граду. Међу такве особе свакако спада и Љубомир Радивојевић „Шаја” (14. јануар 1932 – 31. март 2018), који је најпре био фудбалер, потом успешaн кошаркаш, затим професор математике, шахиста, писац.   Љубомир Радивојевић Радивојевићи су пореклом из Рожаца, са Главаја и славе зимски Аранђеловдан. Љубомиров отац Драгић држао је под закуп Сандића механу у Пријевору, у коме се 25. децембра 1931. родио Љубомир, који је био једанаесто дете Велике и Драгића Радивојевића. Рођење деце у то време није се одмах пријављивало државној администрацији, тако да је Љубомиров долазак на свет званично регистрован 14. јануара 1932, и то је био и остао његов званичан датум   рођења.   Крајем 1932. Драгић Радивојевић са породицом долази у Чачак гд

ПРОФЕСОР АЛЕКСАНДАР НИКОЛИЋ (1924-2000) И ЧАЧАК

  Пуно је тога речено и написано о професору Александру Николићу, укључујући и његов боравак у Чачку, али када је у питању таква личност никада није превише ако се одређене информације понове у неком новом контексту. Наиме, Александар Николић је поред Боре Станковића, Небојше Поповића и Радомира Шапера један од очева југословенске и српске кошарке.   Николићи су пореклом из Брчког и били су веома богата породица. Александров отац Ђорђе бавио се трговином, поседовао је велика имања, банку и хотел у Брчком. Син му се сасвим случајно родио у Сарајеву 28. октобра 1924, када је његова трудна супруга Криста боравила код сестре. Основну школу завршио је у родном Брчком, где је са шест година почео да игра тенис, касније је учио и француски језик који је веома добро говорио.   Рано је остао без оца, да би 1936. прешао у Београд и уписао елитну Гимназију „Краљ Александар Карађорђевић” која је имала и интернат,   где се и упознао са кошарком. Била је то заслуга професора Милана Вукотића