Пређи на главни садржај

ЛЕГЕНДЕ ЧАЧАНСКЕ КОШАРКЕ : МИЛАН ПЕЦА ПЕТРОНИЈЕВИЋ

Епитет „легенда” обично се наводи за особе које су неприкосновени ауторитет у области којом се баве. У контексту модерног друштва спорт је омогућио да многи појединци јавно демонстрирају играчке вештине, физичке способности и психолошку прибраност (у сталној напетости супарништва са ривалима), што обезбеђује посебан статус у друштву. Тако је традиционалан епитет „легенда”, што је увек прича о особи која је урадила нешто несвакидашње, добио нови живот, јер су спортисти добили значајну улогу у уобличавању колективног искуства (модерног предања) којим се потврђују и преносе вредности одређене заједнице.

 

Један од људи који у Чачку са правом носе епитет легенде свакако је и Милан Пеца Петронијевић, који је за пола века бављења кошарком у Чачку, најпре као играч, потом тренер и функционер, оставио неизбрисиво спортско наслеђе.

 




Породица Петронијевић пореклом је из Пријевора код Чачка. Спадају у најстарије фамилије овог села и славе Св. Николу. Момир Петронијевић оженио је Јулку Богосављевић из истог села, и 1949. преселио се у Чачак где су му се родила деца. Ћерка Светлана завршила је математику коју је преко 30 година предавала у Машинској школи. Син Милан родио се 14. новембра 1950. док су становали у Обилићевој улици. Као и многи будући кошаркаши Чачка ишао је у Основну школу „Милица Павловић”, потом је завршио Гимназију. Вишу економску није окончао, највише због активног бављења спортом.

 

Најпре је волео фудбал, тако да је кошарку почео да тренира тек са 15 година код Миодрага Марјановића Марјана, и убрзо постао је члан првог тима КК „Железничар” из Чачка. Било је то време када је чувени тренер Предраг Прево Вучићевић (1937-2002) подмладио тим „Железничара” са Петронијевићем, браћом Стругаревић, Кривокапићем, Вујошевићем, Матовићем, Спасовићем, Рашковићем, који су играли упоредо са старијим играчима, браћом Јоксић, Стојаном Качаром, Смиљанићем, Цицварићем. Иначе Прево Вучићевић је био тренер „Железничара” пуне 22 године и својим радом створио је низ изузетних кошаркаша у Чачку. Крајем шездесетих година XX века то су осим Пеце Петронијевића били Драган Кићановић, Вукашин Спасовић, Милош Бохињац, Зоран Биорац, Рашко Рашковић, Предраг Тимотијевић, Драган Вуковић, а средином седамдесетих Владе Андроић, Раде Шљивић, Милан Курћубић, Драшко Вучетић, Саво Ковачевић, Драган Ранитовић и низ других играча.

 


Тако је почетак тренерске каријере Прева Вучићевима истовремено био и почетак кошаркашке каријере Пеце Петронијевића у КК „Железничар” за који је одиграо укупно 12 првенстава (1967-1979). Због висине је најпре почео као центар, да би касније играо и као крило, бек, плејмејкер.

 



Упоредо са играњем за сениорски тим, Милан Петронијевић је 1969/1970. са јуниорима „Железничара” освојио прво место у Србији, и био је први стрелац на завршном турниру који је организован у Чачку. „Желе” је победио „Партизан” и „Раднички” из Београда, потом и „Слогу” из Краљева. Претходно су на полуфиналном турниру у Ужицу победили домаћу „Слободу” и „Црвену звезду”. Била је то прва титула која је освојио „Желе”.

 




Са сениорима „Железничара” Милан Пеца Петронијевић освојио је 1976. прво место у Другој савезној кошаркашкој лиги Југославије и учествовао је на квалификацијама за улазак у Прву лигу. Иако нису успели, кошаркаши „Железничара” потврдили су да је кошарка заиста најважнији спорт у Чачку.

 


У својој дванаестогодишњој играчкој кошаркашкој каријери Милан Петронијевић је постигао око 3.400 кошева за „Желе”. Поред Миодрага Марјановића, Драгана Кићановића, Радослава Шљивића и Радисава Ћурчића увршћен је у „Желову” „идеалну петорку”.

 


После играчке каријере најпре је био секретар „Железничара” (1978-1989), затим и тренер. Заправо, тренерским послом почео је да се бави још 1972. док је био играч, када је радио са млађим категоријама играча. Био је и полазник тренерског курса у Кални код Књажевца 1974, на којем су присуствовали касније веома познати и успешни тренери Божа Маљковић, Бато Ђорђевић (отац Саше Ђорђевића).

 

Пеца Петронијевић је заменио Прева Вучићевића на месту тренера првог тима „Железничара”, и тај посао обављао је у више наврата (1989-1993, 1998-2007, 2008-2010). „Паузе” у тренирању „Жела” проводио је најпре као помоћни тренер у „Борцу” (1993-1997), а затим и први тренер (1997-1998). Имао је и стални радни однос у КК „Борац” (1993-2002). Од 2002. до 2015. поново је у „Железничару”.

 

Водио је и тим „Борца” на забавној манифестацији „кошаркашки маратон” јула 1994. године, својеврсном карневалу, када су пуна 24 сата играли са „Железничарем” кога је тада водио Милош Бохињац. На крају је „Борац” и „победио” (1677:1658).

 

Тренерски рад са млађим категоријама кошаркаша „Железничара” (које је водио упоредо са тренирањем сениорских екипа) донео је највише успеха Пеци Петронијевићу. Тренирао је млади тим „Железничара” који је 1982. играо финале Купа Југославије. Исте 1982. јуниори „Железничара” под његовим вођством били су трећи у Србији, кадети су 1986. били финалисти првенства Србије, а јуниори су 1988. постали прваци Србије и вицешампиони Југославије. Милан Пеца Петронијевић тренирао је око 1.000 дечака из Чачак и на тај начин оставио заиста неизбрисив траг у историји спорта свога града. Међу младим играчима које је тренирао био је и Радисав Ћурчић, једини Чачанин који је играо у НБА.

 

После пола века проведених у кошарци, у пензију је отишао 2015. године. Проглашен је за „тренера године” у Чачку (1988). Од спортских новинара Чачка 2011. добио је и награду „за вишедеценијски рад на терену и око терена”. Пре више од једне деценије (2011), заједно са Радмилом Мишовићем и Зораном Биорцем покренуо је и идеју да се у Чачку оснује Музеј кошарке.

 

Милан Пеца Петронијевић оженио је Снежану Ковачевић, која је успешно играла кошарку за „Борац” потом и за „Вождовац” из Београда. Активно играње је напустила због студија права које је завршила у Београду.

 

Милан и Снежана добили су двоје деце. Ћерка Јелена постала је фармацеут и успешно је играла кошарку за чачански „Градац”. Син Душан 11 година је играо кошарку за чачански „Железничар”. Данас ради као информацијски инжењер. Душан је оженио Јелену Томашевић, која је такође играла кошарку и са којом је добио две ћерке.

 

Као и претходних седам деценија Милан Пеца Петронијевић, кога сви знају као упорног, доследног и принципијелног човека, са својом најближом фамилијом живи у породичној кући у Улици Цара Лазара и брине се о унукама за које нада да ће постати спортисти.

 

Коментари

Популарни постови са овог блога

ЛЕГЕНДЕ ЧАЧАНСКЕ КОШАРКЕ – ЈОСИП ЈОЛЕ ФАРЧИЋ

Чувена изјава Крешимира Ћосића да се најбоља репрезентација Југославији прави од центара из Далмације и бекова из Чачка, потпуно се уклапа у каријеру Јосипа Фарчића.   Породица Фарчић пореклом је са Корчуле. Пре Другог светског рата упутили су се на рад у Македонију, одакле су их протерали Бугари 1941. године, па су отишли у Славонију.   Тако је Јосип Фарчић, пореклом из Далмације, рођен 1. јануара 1945. у Сарвашу, насељу у Осијечко-барањској жупанији данашње Републике Хрватске. Породица је после њега добила још два сина и три ћерке, али они се нису бавили спортом.   Јосип Фарић је као најстарије дете у породици постао подофицир ЈНА, са чиним водника. Стицајем околности распоређен је крајем 1962. у чачански гарнизон, што је одлучујуће утицало на његову спортску каријеру. У Чачку је добио надинак „Јоле”, да би га касније Београђани прекрстили у „Фаре”.   Наиме, управо у то време КК „Борац” активно је трагао за квалитетним центром како би конкурисали за улазак у Прву савезн

ЛЕГЕНДЕ ЧАЧАНСКЕ КОШАРКЕ – ЉУБОМИР РАДИВОЈЕВИЋ „ШАЈА” (1932-2018)

Прве генерације кошаркаша Чачак овај спорт су доживљавали као поље за забаву у слободно време, што се све претварало у продужену игру и дружење које је повезивало људе до њихове смрти. Већина њих је стекла и високо образовање и оставила значајан траг у свом граду. Међу такве особе свакако спада и Љубомир Радивојевић „Шаја” (14. јануар 1932 – 31. март 2018), који је најпре био фудбалер, потом успешaн кошаркаш, затим професор математике, шахиста, писац.   Љубомир Радивојевић Радивојевићи су пореклом из Рожаца, са Главаја и славе зимски Аранђеловдан. Љубомиров отац Драгић држао је под закуп Сандића механу у Пријевору, у коме се 25. децембра 1931. родио Љубомир, који је био једанаесто дете Велике и Драгића Радивојевића. Рођење деце у то време није се одмах пријављивало државној администрацији, тако да је Љубомиров долазак на свет званично регистрован 14. јануара 1932, и то је био и остао његов званичан датум   рођења.   Крајем 1932. Драгић Радивојевић са породицом долази у Чачак гд

ПРОФЕСОР АЛЕКСАНДАР НИКОЛИЋ (1924-2000) И ЧАЧАК

  Пуно је тога речено и написано о професору Александру Николићу, укључујући и његов боравак у Чачку, али када је у питању таква личност никада није превише ако се одређене информације понове у неком новом контексту. Наиме, Александар Николић је поред Боре Станковића, Небојше Поповића и Радомира Шапера један од очева југословенске и српске кошарке.   Николићи су пореклом из Брчког и били су веома богата породица. Александров отац Ђорђе бавио се трговином, поседовао је велика имања, банку и хотел у Брчком. Син му се сасвим случајно родио у Сарајеву 28. октобра 1924, када је његова трудна супруга Криста боравила код сестре. Основну школу завршио је у родном Брчком, где је са шест година почео да игра тенис, касније је учио и француски језик који је веома добро говорио.   Рано је остао без оца, да би 1936. прешао у Београд и уписао елитну Гимназију „Краљ Александар Карађорђевић” која је имала и интернат,   где се и упознао са кошарком. Била је то заслуга професора Милана Вукотића