Пређи на главни садржај

ЛЕГЕНДЕ ЧАЧАНСКЕ КОШАРКЕ - РАДОСЛАВ РАДЕ ШЉИВИЋ

Радослав Раде Шљивић један је од најбољих чачанских кошаркаша-шутера. Према свом спортском потенцијалу он није био слабији од најславнијих кошаркаша Чачак, што касније није потврдио каријером у најпрестижнијим клубовима, али је зато био и остао веома поштован играч у свом завичају, што је на крају ипак најважније.



Рођен је у Чачку 7. августа 1957, где је заврши основну и средњу школу. Шљивићев отац доселио се у Чачак из Подунаваца код Врњачке Бање као железнички радник (старином су са Косова). Од ране младости био је упућен на кошаркашко игралиште код Железничке станице у Чачку, као простор за дружење, упознавање са кошарком и тадашњим чачанским играчима. Док је био дечак помагао је у тренинзима Миодрагу Марјановићу Марјану (додавао је лопту) који је дневно упућивао око 1.000 шутева на кош.


Пресудну улогу у кошаркашком сазревању Радослава Шљивића (као и ставовима према животу), имао је тренер Александар Ацо Јањић (Прељина, 3. фебруар 1936 – Београд, 6. фебруар 2008), који је радио као наставник физичког васпитања у Чачку и Београду. Пре тога је играо кошарку у КК „Железничар” из Чачка (1958-1963). После завршетка играчке каријере радио је као тренер само са млађим категоријама играча. Имао је одлучујући утицај на развој Радослава Шљивића као и многих других кошаркаша, попут Владимира Андроића у Чачку, или Александра Саше Ђорђевића у Београду. Јањић је иначе са кадетима „Железничара” освојио првенство Југославије 1972, да би 1974. били прваци Србије. Јуниорски тим „Железничара” који је оформио постао је првак Југославије 1976. године. Треба истаћи да је успех „Желових” кадета из 1972. заправо прва југословенска титула коју је освојила било која кошаркашка селекција из Чачка.


Радослав Шљивић је целу своју каријеру провео у „Желу” за кога је одиграо укупно 11 првенстава. Од 1974. до 1983, после чега је имао паузу током служења војске, и поново од 1984. до 1986. године у време када је „Железничар” био члан „Б” лиге Југославије. Као кадет „Железничара” освојио је првенство Југославије 1972, и то је поновио са јуниорима 1976. године. На турниру кошаркашких нада у Француској 1978. проглашен је за најбољег играча. Освајао је више пута титулу првог стрелца на многим турнирима. Ипак, са „Желом” није успео да освоји титулу првака „Б” лиге Југославије у којој је на свим првенственим утакмицама постигао је око 3.300 поена. Чувени српски и југословенски тренер Слободан Пива Ивковић (1937-1995) позвао га је да игра у Београду, али Шљивић се брзо вратио у Чачак и „Желе”. Није се много трудио ни да пређе у „Борац”. После женидбе прекинуо је да игра кошарку.



Без обзира што целу своју каријеру провео у КК „Железничар” који је био члан Друге југословенске лиге („Б” лига), Шљивић је остао запамћен као један од важних кошаркаша из Чачка. Имао је веома прецизан и изграђен скок-шут, и био је једна од најбољих стрелаца у тадашњој држави. У првенству „Б” лиге Југославије у сезони 181/1982. био је најбољи стрелац (589 кошева на 22 утакмице, просечно 26,8 по мечу). Оно што је важно истаћи, овај резултат је постигнут пре него што су уведене „тројке”. Иначе, Шљивић је уврштен и у „идеалну” петорку свог „Жела” поред Кићановића и Ћурчића који су имали богатије каријере.


Кошарка није само „сува” статистика, већ динамична игра која људе повремено измести из „реалног” живота, а умешност играча и поједини потези годинама се памте и препричавају. Радослав Шљивић је имао више таквих тренутака, а први је свакако доживео већ као средњошколац. Наиме, као ученик школе „Бранко Милошевић Металац” (Школа ученика у привреди - ШУП) чији је кошаркашки тим тренирао чувени стари кошаркаш „Борца” Милутин Ковачевић Гус, Шљивић је 1979. одиграо утакмицу против Техничке школе у Чачку која се потом дуго препричавала. Био је то меч у коме су за Техничку школу играли касније познати кошаркаши Андроић, Јојић, Курћубић, а тренирао их је Александар Ацо Јањић са којим су освојили прво место на школском такмичењу у Србији. Иначе, школска такмичења увек су са ученике најважнија, јер је то надметање у оквиру исте генерације са дечацима из истог града, пред публиком која се лично познаје. Свако ко је одиграо макар једну такву утакмицу, или је само посматрао, зна о чему се ради. Шљивић је тада постигао невероватних 88 кошева од 89 за свој тим, али је Техничка школа победила ипак са два поена разлике (91:89). Већ тада је било јасно какав је шутерски потенцијал у питању.


Али, није увек најважније дати велики број кошева, иако то статистике редовно сугеришу. Понекад је и један кош одлучујући. Радослав Шљивић је имао и такво искуство. Наиме, у сезони 1980/1981. када су и „Желе” и „Борац” играли „Б” лигу Југославије други по реду градски дерби припао је кошаркашима „Железничара”, али на такав начин да се преокрет годинама памтио. Радослав Шљивић је буквално у последњој секунди дао кош из „корнера”, и донео победу свом тиму (91:90), после чега су га навијачи носили на рукама. Била је то прва победа „Жела” над „Борцем” после 17 дугих година. На следећу се чекало више од две деценије.


Шљивић је после завршетка играња кошарке професионално радио на железници, али је имао тренерску каријеру (1987-2000). Кадети „Железничара” које је тренирао 1995. били су четврти у Србији.


Са супругом Бранком, родом из Угриноваца код Горњег Милановца (такође из породице која је радила на железници), Радослав Шљивић је добио синове Милоша (који је кошаркашки тренер) и Марка. Радослав Шљивић као пензионер и данас са супругом живи у Чачку.


Коментари

Популарни постови са овог блога

ЛЕГЕНДЕ ЧАЧАНСКЕ КОШАРКЕ – ЈОСИП ЈОЛЕ ФАРЧИЋ

Чувена изјава Крешимира Ћосића да се најбоља репрезентација Југославији прави од центара из Далмације и бекова из Чачка, потпуно се уклапа у каријеру Јосипа Фарчића.   Породица Фарчић пореклом је са Корчуле. Пре Другог светског рата упутили су се на рад у Македонију, одакле су их протерали Бугари 1941. године, па су отишли у Славонију.   Тако је Јосип Фарчић, пореклом из Далмације, рођен 1. јануара 1945. у Сарвашу, насељу у Осијечко-барањској жупанији данашње Републике Хрватске. Породица је после њега добила још два сина и три ћерке, али они се нису бавили спортом.   Јосип Фарић је као најстарије дете у породици постао подофицир ЈНА, са чиним водника. Стицајем околности распоређен је крајем 1962. у чачански гарнизон, што је одлучујуће утицало на његову спортску каријеру. У Чачку је добио надинак „Јоле”, да би га касније Београђани прекрстили у „Фаре”.   Наиме, управо у то време КК „Борац” активно је трагао за квалитетним центром како би конкурисали за улазак у Прву савезн

ЛЕГЕНДЕ ЧАЧАНСКЕ КОШАРКЕ – ЉУБОМИР РАДИВОЈЕВИЋ „ШАЈА” (1932-2018)

Прве генерације кошаркаша Чачак овај спорт су доживљавали као поље за забаву у слободно време, што се све претварало у продужену игру и дружење које је повезивало људе до њихове смрти. Већина њих је стекла и високо образовање и оставила значајан траг у свом граду. Међу такве особе свакако спада и Љубомир Радивојевић „Шаја” (14. јануар 1932 – 31. март 2018), који је најпре био фудбалер, потом успешaн кошаркаш, затим професор математике, шахиста, писац.   Љубомир Радивојевић Радивојевићи су пореклом из Рожаца, са Главаја и славе зимски Аранђеловдан. Љубомиров отац Драгић држао је под закуп Сандића механу у Пријевору, у коме се 25. децембра 1931. родио Љубомир, који је био једанаесто дете Велике и Драгића Радивојевића. Рођење деце у то време није се одмах пријављивало државној администрацији, тако да је Љубомиров долазак на свет званично регистрован 14. јануара 1932, и то је био и остао његов званичан датум   рођења.   Крајем 1932. Драгић Радивојевић са породицом долази у Чачак гд

ПРОФЕСОР АЛЕКСАНДАР НИКОЛИЋ (1924-2000) И ЧАЧАК

  Пуно је тога речено и написано о професору Александру Николићу, укључујући и његов боравак у Чачку, али када је у питању таква личност никада није превише ако се одређене информације понове у неком новом контексту. Наиме, Александар Николић је поред Боре Станковића, Небојше Поповића и Радомира Шапера један од очева југословенске и српске кошарке.   Николићи су пореклом из Брчког и били су веома богата породица. Александров отац Ђорђе бавио се трговином, поседовао је велика имања, банку и хотел у Брчком. Син му се сасвим случајно родио у Сарајеву 28. октобра 1924, када је његова трудна супруга Криста боравила код сестре. Основну школу завршио је у родном Брчком, где је са шест година почео да игра тенис, касније је учио и француски језик који је веома добро говорио.   Рано је остао без оца, да би 1936. прешао у Београд и уписао елитну Гимназију „Краљ Александар Карађорђевић” која је имала и интернат,   где се и упознао са кошарком. Била је то заслуга професора Милана Вукотића